Wie is Alain Maskens ?

Alain Maskens is arts. Na actief te zijn geweest in de oncologie, in de research en het ziekenhuis, heeft hij zich gericht op de medische informatica waar hij momenteel werkzaam is als consultant.

Alain EGBIn het kader van zijn beroepservaring in de oncologie, heeft hij de European Association for Cancer Prevention opgericht.

In het kader van zijn activiteit in de medische informatica, heeft hij een onderneming opgericht die in Brussel nog altijd actief is.

Naast arts, vorser en ondernemer is Alain Maskens ook een burger die zich zorgen maakt om de opleving van verschillende vormen van nationalisme gebaseerd op identiteitscriteria (taal, religie, etnische afkomst) en om de toename van extreemrechtse politieke standpunten die daar vaak mee gepaard gaan.

Hij heeft zich dus gebogen over de taalproblemen in België en heeft over dat onderwerp al talrijke artikelen gepubliceerd, alsook twee boeken :    

 


MonoMono

Mono-Vlamingen en Mono-Walen, dwaalwegen en gevaren van mono-identitaire ideologieën (2000)

alain

Bruxelles face aux faux-semblants du fédéralisme belge  (2004) 

Zich  bewust van de rol die Brussel zou kunnen spelen in de promotie van een maatschappijmodel waarin de diversiteit gevaloriseerd wordt en waarin de solidariteit de verschillen achter zich laat, heeft hij in Brussel deelgenomen aan de reflectie over het burgerschap, als co-auteur van het Brussels Manifest in 2002. In 2003 was hij medeoprichter van de vzw Manifesto, waar hij tot in 2008 voorzitter van was. Met Manifesto heeft hij in 2007 het 2de Brussels Manifest geschreven en deelgenomen aan de redactie van De Oproep van de Brusselaars en aan de oprichting van het gemeenschappelijk platform voor de toekomst van het Brussels Gewest, de stuwende kracht achter de recente Staten-Generaal van Brussel

In die context heeft Alain Maskens de politieke partijen herhaaldelijk opgeroepen om zich te organiseren op een regionale basis en om zich te verenigen op het Belgische niveau.
Jammer genoeg zijn alle traditionele partijen vandaag nog altijd georganiseerd op basis van de taal en treden ze op het federale niveau niet samen op. Welke de kwaliteit van de mannen en vrouwen in de politiek ook is en welke programma’s de traditionele partijen ook mogen hebben, geen enkele traditionele partij biedt de Brusselse kiezer de mogelijkheid te kiezen voor een project dat alle burgers bijeen brengt, boven de taalgemeenschappen heen.

Hij heeft dit oproep herhaald in een boek dat in february 2014 werd gepubliceerd : “Brusselaar verzet u! Voor Brussel, voor België en voor Europa”.

Door zich als onafhankelijke kandidaat in te schrijven op de 72ste plaats (laatste plaats : lijstduwer) van de lijst  “Pro Bruxsel” (www.probruxsel.be) bij de gewestelijke parlementsverkiezingen van 25 mei 2014, wil Alain Maskens de Brusselaars de mogelijkheid bieden eindelijk een dergelijke keuze te maken.

Pro Bruxsel, een regionale tweetalige partij, wil de stem zijn van alle Brusselaars, een partij die taal- of cultuurkloven overstijgt. De partij stelt een federalisme voor gebaseerd op samenwerking tussen alle Belgische gewesten, die op voet van gelijkheid worden behandeld.